10 Ağustos 2008 Pazar

Ülkeler Rehberi - Avusturya Gezi ve Tatil Rehberi










HALK: % 97 Alman - % 2 Sloven - % 1 Hırvat - % 1 Türk

DİL: % 97 Almanca , geri kalan Sloven , Hırvatça , Türkçe

DİN: % 88 Katolik - % 12 Protestan

İKLİM: Mayıs–Ekim arası yaz mevsimi / Aralık-Nisan arası kış ve kayak mevsimidir.Kara iklimi sürmektedir. Yazları 20 - 25 Derece, Kışları –3 - + 8 Derece olmaktadır. Nisan ayında ortalama sıcaklık 5 – 13 Derece arasında değişmektedir.

COĞRAFİ KONUM: Avrupanın ortasında yer alan Avusturya , doğudan batıya 560 km, kuzyden güneye 280 km.’dir.Almanya,Çek Cumhuriyeti,Macaristan,Slovakya,Slovenya,İtalya ve İsviçre ile sınır komşusudur.Ülkenin güneyi ve batısı Alplerle kaplıdır.En yüksek noktası Grassglockner’dir.Bohemıan Massıf ormanları Çek sınırına kadar uzanmaktadır.Danube vadisi ve verimli ovalar ülkenin doğusunda yer almaktadır.Carınthıa ve Salzkammergut bölgelerinde sayısız göl bulunmaktadır.Burgenland ve Styrıa ülkenin en önemli ucuz şarap üretilen bölgeleridir.

İDARİ ŞEKLİ: Federal CumhuriyetVİYANA ÜZERİNE: İlk olarak Keltlerin yerleştiği ve daha sonra 5.yy.da barbar saldırılarıyla harap olana kadar Romalı’ların Vindobona garnizonu olarak kullandıkları Viyana 10.yy da şehri ele geçiren Alman Babenberglerin 300 yıl süren yönetiminde bir ticaret merkezi olmuştur. 13.yy da Habsburg Hanedanına geçen Viyana 1683’te sona eren Osmanlı kuşatmasından sonra inşa edilen saray ve binalarla altın devrine başlamış ve 18.yy da sadece İmparatorluğun değil Avrupa’nın gözde kültür şehirlerinden biri olmuştur. 1809 da Napoleon isyanı ve 1848 isyanı Habsburg Hanedanını sarsmıştır.1914 yılında nüfusu 2 milyona ulaşan şehir I.dünya savaşı sonunda önemini biraz olsun yitirmiştir. 1938-1945 yılları arasında nazi işgalinde olan şehir daha sonra müttefik ordularının kontrolüne girmiştir. 1955 yılında Avusturya bağımsız bir devlet olunca Viyana’da ülkenin başkenti olmuştur.

PARA BİRİMİ: Euro. Bankalar, Pazartesi-Cuma 08.00-12.00 , 13.00-15.00 arası açıktır. Sadece Perşembe günleri 17.30 da kapanır.


TELEFON: Türkiye’yi aramak için 00 ülkeden çıkış kodudur. Daha sonra Türkiye’nin Kodu,şehir Kodu ve numarayı çevirmek gerekmektedir. Kartlı telefonlar otel odalarına göre daha hesaplıdır. Cep telefonu çalışmaktadır. Aynı çıkış kodunu kullanmak yeterlidir.

SAAT FARKI: Türkiye’den 1 saat geridedir.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:.5 hatlı metrosu, tramvayları ve otobüsleri ile Viyana’da şehir içi ulaşım hızlı ve kolaydır. Tüm şehiriçi ulaşım araçlarında geçerli olan biletlerin fiyatları ise şöyledir. Tek biniş 17-20 Şilin, 24 saat = 50 Şilin, 72 saat 130 şilin. Biletleri istasyonlardaki makinalardan almak mümkündür. Güvenilir ve konforlu taksilere yollardaki taksi duraklarından binilebilir veya 31300,40100,60160 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.Şehiriçi kısa yolculukların 50-100 Şilin olduğu taksilerde gece tarifesi, ekstra yolcu,valiz, haftasonu tarifesi gibi ek ücretler vardır. Arabalardaki taksimetrelere ve şöförlere güvenebilirsiniz.

ELEKTRİK: 220 Volt


TİP: Taksi ve restaurant gibi servis alınan her yerde %10 bahşiş bırakmak adettir.


YEMEK: Bir İmparatorluk başkenti olan Viyana’da Macar, Polonya,Bizans, Türk, İtalyan mutfaklarının etkileri görülür. Lüks restaurantları ve caféleri, lezzetli ve çeşitli yemekleri ve dünyaca ünlü tatlıları ile Viyana’da yemek yemek bir zevktir. Özellikle şinitzel, elmalı turta (apfelstrudel) ve kahve çeşitlerini denemenizi tavsiye ederiz. Avusturya içkileri arasından ise Griersig Burgenland ve Carnunkum bölgelerinin şarapları, Kaiser, Gold Fassl, Weizengold gibi bira markaları ve meyva likörleri dünyaca ünlüdür. Nordsee (balık), Wienerwald (tavuk) ise fast-food servisi yapan Avusturya restaurantlarıdır.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ: Fiyatların yüksekliğine rağmen çeşit zenginliği ile Viyana çekici bir alışveriş merkezidir. Modern alışverişin yanında porselen, kristal ve cam işleri, kayak malzemesi gibi ülkeye özgün ürünleri şehir merkezindeki Kartner ve Maria Hilfer Caddelerindeki mağazalardan bulmak mümkündür. Dükkanlar 09.00-18.30 arası açıktır. Aynı mağazadan, aynı gün içinde 1000 Şilin üzerinde alışveriş yapanlar havalimanında % 13 vergi iadesi alabilirler. Bunun için alışveriş sırasında gerekli formları doldurup, ülkeden ayrılırken bu formlarla, kasa fişlerini vergi iadesi işlemleri sırasında yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

ŞEHİRDE NELER YAPILIR: Viyana, Tuna kıyılarına kurulmuş şehirler içinde kuşkusuz en göz alıcı olanıdır.600 yıl boyunca Avrupa’nın büyük bir kısmına hükmetmiş Habsburg İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış ve 18. Ve 19. Yüzyıl boyunca da yaşlı kıtanın kültür merkezi olmuş olan şehrin turistik merkezi halka şeklindeki Ring Caddesi’nin içinde kalan bölgedir. Opera, Belediye ve Parlamento Binaları, İmparatorluğun Kışlık Sarayı Hofburg, Kartner Caddesi, Stephan Kilisesi gibi önemli turistik yerler bu civardadır. Belvedere ve Schönbrunn Sarayları, Straus heykeli ve Straus’un sahne aldığı konser salonu Kursalon’un bulunduğu şehir parkı, dünyanın en büyük dönme dolabı Prater, şarapları ve şinitzel restoranlarıyla ünlü Grinzing köyü, kahve ve tatlılarıyla ünlü pastaneleri görülecek önemli yerlerdir.


Kaynak : http://www.tatilyolu.net/
Bilgi ve Rezervasyon için : Miletos Turizm 0212 258 66 07

Hiç yorum yok: