10 Ağustos 2008 Pazar

Ülkeler Rehberi - Brezilya Gezi ve Tatil Rehberi

BREZILYA HAKKINDA

NÜFUSU: 188.078.261 kişi ( 2005 sayımı) En kalabalık 5 . ülke

BAŞKENTİ : Brasília
BAŞLICA ŞEHİRLER: Sao Paulo, Brezilya`nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biridir. 10 milyonu aşan nüfusuyla Güney Amerika`nın en büyük kentidir. Rio de Janeiro, São Paulo`nun 355 km kuzeydoğusunda yer alır. São Paulo 1554`te Portekizli papazlarca bir Yerli yerleşim merkezi olarak kuruldu. Yerleşim yeri üç patikanın kesiştiği 800 metre yükseklikte bir tepedeydi. Kahve plantasyonlarının bölgenin başlıca zenginlik kaynağı haline geldiği 19. yüzyılda São Paulo gelişmeye başladı. Kısa süre sonra da bir sanayi, ticaret ve bankacılık merkezine dönüştü. Kent ve çevresinde İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve Japonya`dan pek çok göçmen geldi. Portekizce konuşulan São Paulo`da halkın büyük bölümü Katolik`tir.Dokumacılık ürünleri, mekanik ve elektrikli gereçler, mobilya, gıda maddeleri ve ilaçtan Brezilya sanayi ürünlerinin üçte biri São Paulo`da üretilir. Kentin yakınlarındaki Cubatão`da Brezilya`nın en büyük petrol rafinerisi bulunur. São Paulo bölgesinde kahvenin yanı sıra şekerkamışı, pamuk, mısır, pirinç, fasulye ve meyve yetiştirilir. Sığır yetiştiriliciliği de yaygınlaşmaktadır. Kentte çok sayıda okul ve kütüphane bulunur. Yılanlar ve yılan sokmaları üzerinde araştırmalarıyla ünlü Butanta Enstitüsü de São Paulo`dadır. São Paulo`nun 19. yüzyıldan bu yana sürekli büyümesi gecekondulaşmayı da beraberinde getirdi. Milyonlarca insan kentin çevresinde, sağlıksız barınaklarda yaşamaya başladı. Çevre kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Kent içi ulaşım önemli bir sorum oldu. Durmadan yeni yolların yapıldığı ve gökdelenlerin yükseldiği São Paulo, "Güney Amerika`nın Chicago`su" olarak nitenlendirilir.
İKLİM : Daha fazla tropikal, ama güney kısmında ılımandır.
İDARİ ŞEKLİ : Başkanlık Tipi CumhuriyetDİN : Roma Katolikleri (nominal) %80DİL : Portekizce (resmi), İspanyolca, İngilizce, Fransızca

COĞRAFİKONUM : Güney Amerika`nın doğusunda, Atlas Okyanusunun kıyısında yer almaktadır.

PARA BİRİMİ : Brezilya Reali (BRL)

SAAT FARKI : Fernando de Noronha 4* saat geri Doğu Brezilya 5* saat geri Batı Kısım 6* saat geri

ULAŞIM : Uçuş : Air Europa, Alitalia, Gol Transportes Aereos, Tam Linhas Aereas, KLM ve Air France’ın Rio de Janeiro’ya seferleri var.

Araba kiralama : Rio de Janeiro’ya gitmeden önce araç kiralamak ve havaalanına vardığınızda hiçbir şeyle uğraşmadan arabanıza binip otelinize gitmek isterseniz; rezervasyonunuz onaylandıktan sonra arabanız Rio de Janeiro’da sizi karşılıyor. Toplu taşıma Metro temiz, güvenilir, hızlı ve akılcı bir ulaşım yolu. Otobüsler ise ucuz, düzenli ve şehrin hemen her yerine gidiyor. 24 saat çalışan otobüslerde yine de gece dikkatli olunmalı. Bilet otobüse binildiğinde kondüktörden alınabilir. İsterseniz hem metroda hem de otobüste kullanabileceğiniz paslardan faydalanabilirsiniz. Taksiler bir diğer ulaşım alternatifi. Sarı taksiler yoldan da çevrilebiliyor. 23.00’ten sonra, pazarları ve diğer tatil günlerinde taksiler normalin %20 fazlası ücret alıyor. Central de Táxi (21 2593 2598), Coopertramo (21 9944; website: www.radio-taxi.com.br) veTranscopass (21 2560 4888) Rio 74 kilometrelik bir bisiklet yoluna sahip. Şehirdeki trafik göz önüne alındığında burada bisiklet kiralamanın gerçekten de akıllıca bir iş olduğu anlaşılabilir. Bisiklet kiralayabileceğiniz yerlerden biri Special Bike, Rua Visconde de Pirajá 135B, Ipanema (21) 2521 2686; www.specialbike.com.br).

TELEFON : Brezilya’nın uluslararası telefon kodu 55. Rio’nun alan kodu ise 21. Cep telefonunuzu orada ulaşılır hale getirmek için operatörünüze başvurarak uluslararası dolaşıma açtırmanız gerekiyor. Operatörünüzün Brezilya’da anlaşmalı olduğu operatörler ister otomatik olarak ister sizin seçiminizle kullanılır hale geliyor. Ancak telefonunuzun frekansının uyumlu olup olmadığını önceden operatörünüze danışarak öğrenmeniz gerek. Sizi arayacak olanların +90 (5XX) ya da 00 90 (5XX) tuşlaması gerekiyor.

YEME & İÇME: Brezilya mutfağı, ete, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayalıdır. Kuzeydoğu’da ve kıyı şeridinde balık, istakoz ve karides gibi deniz ürünleri hem çok lezzetlidir, hem de çok boldur. Bu yüzden Brezilyada balık, ete göre daha çok tüketilir, Aynca İtalyan Mutfağı etkisi ile çok da makarna yenir. Brezilya Mutfağı genelde Portekiz, İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus Mutfaklarından etkilenmiştir. Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika Mutfaklarının büyük etkisi vardır. Brezilya`ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilediler. Bugün Brezilyalıların adeta milli yemeği haline gelen "siyah fasulye" yemeği, Afrika Mutfagı`ndan etkilenerek ortaya çıkmış tabii sonra da Avrupa Mutfağı etkisi ile gelişmiştir. Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kullanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlarlar. Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten bir ülkedir. Onun için Brezilyalıların bir diğer milli yemeği de "Chourasco" dedikleri mangalda ızgaradır. Brezilya`da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır. Özellikle meyveden yapılan "mousse" yani köpüklü tatlılar çok yaygındır. Mango ve portakal "mousse"ları en tanınmış olanlarıdır. Aynca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağı`nın önemli tatlılarındandır. Brezilya`da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başlamıştır. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiştir. Tabii Portekiz Mutfağı`nın tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyüktür. Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünlesmiştir. Brezilyalıların en önemli içkisi, milli içkileri olan "Kaşasa" dır. Bu içki şeker kamışından yapılır. Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicileridir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birincidir. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler. Her Brezilyalı günde en az 10-12 fincan kahve içer. Brezilyalılar sabah kahvaltısında kahve, süt, meyve suyu, özellikle portakal suyu içerler ve ekmek, tereyağı, meyve yerler. Özellikle "papaya" sabah kahvaltısında meyve olarak önemli bir yer tutar. Öğle yemekleri genelde hafif olan Brezilyalılar, bu yemekte mutlaka siyah kuru fasulye, pirinç, et ve özellikle de bol miktarda sebze yerler. Patates, taze sebzelerin yanında mutlaka yer alan bir sebzedir. Yemek daima bir tatlı ile biter. Akşam yemeği ailenin en önemli yemeğidir. Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve hep birlikte yemeklerini yerler. Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve tabii siyah fasulye ve pirinç yenir. Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter.

ALIŞVERİŞ : Beneducci, ayakkabı, deri kıyafet ve aksesuar bulabileceğiniz bir mağaza. Biraz pahalı bir yer ancak derinin kalitesinden şüphe etmeyin. Özellikle ayakkabılarıyla meşhur olan Beneducci’de kemerler ve cüzdanlar da hoş tasarımlara sahip. Rua Visconde de Pirajá, 423, Ipanema; (55) 21 2522 7434 São Conrado Fashion Mall, Rio’daki en sakin, sessiz ve sofistike alışveriş merkezi. İçinde toplam 146 restoran, sinema ve dükkan var. Ucuzluk yerine kaliteli bir alışveriş yapmak isteyenler için ideal olan alışveriş merkezi Barra da Tijuca ve Leblon arasında bulunuyor. Estrada da Gávea, 899, São Conrado; (55( 21 3322 0252 Rio Sul Alışveriş Merkezi, şehirdeki ilk büyük alışveriş merkezi. Plajlar ve şehir merkezi arasında yer alan alışveriş merkezinde kıyafetten aksesuara, ev eşyasından oyuncaklara, elektronikten kitap ve müziğe ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Rua Lauro Müller, 116 Botafogo; (55) 21 2545 7257

EĞLENCE : Rio De Janeiro da Karnavalı seyretmek ya da etkinliklere katılmak için en iyi nokta Ipanema Plajı’nın iki blok ötesindeki Praça General Osório . Manekineko, başarılı bir sushi restoranı. Burası sadece lezzetli sushileriyle değil zengin Rio’luların görmek ve görülmek için geldiği bir mekan. Burası bazen fazlasıyla kalabalık olabiliyor, ya da bazen DJ çok gürültülü müzikler seçebiliyor ancak burası kesinlikle en az bir kez görülmeli. Rua Dias Ferreira, Leblon; (55) 21 2540 7461 Locanda Della Mimosa, Rio’ya yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan başarılı bir restoran. Burada mevsimsel olarak değişen İtalyan mutfağı ağırlıklı menüsüyle beğeni topluyor. Burada yemekten sunuma ve dekorasyona kadar en ufak detay mekanın hem sahibi hem de şefi olan Danio Braga ve karısı Lilian tarafından özenle belirlenmiş. Mor-beyaz tonları altın varaklı aynalarla birleşince ortaya son derece asil ve şık bir dekor çıkmış. Buraya gelenler Rio’dan uzak olması nedeniyle geceyi de genelde Locanda’nın 6 özel süitinden birinde geçirmeyi tercih ediyor. Yeterince uzun kalırsanız yüzme havuzunda spor yapabilir ya da civarda doğayla başbaşa sıkı bir hiking turuna çıkabilirsiniz. 30 Alameda das Mimosas, Vale Florido Petrópolis; (55) 21 2233 5405; www.locanda.com.br Gero, başarılı bir italyan restoranı. Yumuşak bir aydınlatma, sıvası dökülmüş izlenimi veren tuğla duvarlar ve ahşap zemin… Tüm bu minimalist dekor, yemeğin lezzetinin ne denli iddialı olduğunun da kanıtı. Dekoru süsleyip püslemelerine gerek yok çünkü yemekleriyle gelenlerin aklını başından alıyorlar zaten. Şehrin tartışmasız en iyi restoranlarından… Rua Anibal de Mendonça, Ipanema; (55) 21 2239 8158 Barra Brasa, deniz mahsulüne doyacağınız bir yer. Karides, kaya balığı, türlü balık çeşitleri, ahtapot, kalamar, midye… Tabii ki bir de sushi… Deniz ürünü istemeyenler için kuzu, domuz, dana ve tavuk eti de servis ediliyor. 131 Rua Afrânio de Melo Franco, Leblon; (55) 21 2111 5700; www.barrabrasa.com.br 00, hem bir retoran hem de bir gece kulübü., burada yemek yerken sohbet etmeyi fazla ummayın zira DJ’in geceye hazırlık babında yaptığı müzikten pek bir şey duyamayacaksınız. Emekler çok başarılı. Brezilya-Karayipler mutfaklarının başarılı bir sentezini yapmışlar. Somon burgeri şiddetle tavsiye ediyoruz. Yemekten sonra mum ışıklarıyla aydınlatılmış avluya geçin ve Endonezya stili banklarda uzanıp keyif yapın. Dans etmek serbest… 240 Avenida Padre Leonel Franca, Planetário da Gávea; (55) 21 2540 8041 Zazá Bistrò Tropical, plajda sere serpe güneşlendikten sonra karnınız guruldamaya başladığında imdadınıza yetişiyor. Burada özellikle terasta oturmalısınız. Yukarı çıktığınızda ayakkabılarınızı çıkarmanız zorunlu. Ardından paşa gibi sedirlere ve minderlere yayılıp mum ışığında Japon pirinç likörüyle sakeyle yapılan caipirinhas de saque içmeniz gerek. 40 Rua Joana Angelica, Ipanema; (55) 21 2247 9102
Kaynak : www.tatilyolu.net
Bilgi ve Rezervasyon için : Miletos Turizm 0212 258 66 07

Hiç yorum yok: