10 Ağustos 2008 Pazar

Ülkeler Rehberi - Rusya Gezi ve Tatil Rehberi




NÜFUSU : 142,893,540 Kişi (Temmuz 2006 verileri) En kalabalık 8. ülke

BAŞKENTİ : Moskova ( Şehrin nüfusu 10,469,000 kişi)

BAŞLICA ŞEHİRLER : Moskova, St.Petersburg, Nijniy Novgorod, Yekaterinburg, Novosibirsk, Kazan, Samara,Tuva

İKLİM : Ülkede karasal iklim hakimdir. Kışları oldukça soğuk, yazları sıcak olur. Yaz ortalama sıcaklık: 17-22 °C , Kış Ortalama Sıcaklık: (-)10 - (-)15 °C . Rusya dünyanın en soğuk ülkesidir.[3] Ortalama yıllık sıcaklık -5.5°C (22°F)dir. Karşılaştırma için İzlanda`nın ortalama yıllık sıcaklığı 1.2°C (34°F) ve İsveç`in ortalama yıllık sıcaklığı 4°C (39°F)`dir. Lakin bu karşılaştırma, ülke genelini gösterdiğinden geniş yüzölçümde değişken ve ılıman iklim çeşitliliğine sahip Rusya için yanıltıcıdır.

İDARİ ŞEKLİ : Başkanlık Tipi Cumhuriyet - Federasyon

DİN : Halk genelde Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebindendir. Komünist rejim zamanında din düşmanlığı yaygınken 1989’dan îtibaren yapılan yenilikler sonunda halk dîne yönelmiştir. Dînî ayinler serbestçe yapılmaya başlanmıştır. Türklerin büyük kısmı Müslümandır (tahmini 20 milyon kişi), Katoliklik, Yahudilik ve Budizm de dahil çeşitli din ve mezhepler vardır.

DİL : Rusça

COĞRAFİKONUM : Kuzey Asya`da (Ural Dağlarının batı kısmı Avrupa`dadır.), Arktik Okyanusu kıyısında, Avrupa ile Kuzey Pasifik Okyanusu arasında yer almaktadır. Rusya Federasyonu Avrasya kıta sahanlığının kuzeyinde bulunur. Arktik (Kuzey Kutup dairesi) ve çevresindeki (sub-Arktik) bölgelerin büyük bir oranı sınırları içinde olduğundan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, metrekareye daha düşük populasyona, ekonomik faaliyet ve coğrafi (fiziki) çeşitlik görülür. Bu bölgelerden daha güneye gelindiğinde coğrafi ve bitki örtüsü çeşitliliği artar.Moskova : (Rusça: ??????) Rusya Federasyonu`nun politik, sanayi, kültür başkenti. Şehir merkezinde 10.406.578`lık nüfusuyla Rusya ve Avrupa`nın en büyük şehridir ve Dünyanın en büyük 5.şehridir. 1081 km² Rusya`nın iki federe şehrinden biridir. Moskova nehrinin içinden geçtiği bu şehir Dünya`nın en yoğun işleyen (mimarisi ile ünlü) metro sistemine sahiptir. 1980 yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.Moskova 2500`ün üzerinde anıtsal olarak kabul edilen yapısıyla, 50 tiyatrosu ve 125 sinemasıyla, 4500 kütüphanesi ve 70 müzesiyle bir kültür şehridir. Keşfedilmeyi bekleyen birçok Sovyet dönemi sokağın yanısıra lüks ve modern alışveriş merkezleri bugün şehrin en çekici mekanları arasındadır.Moskova`da son yıllarda açılan lüks mağazaların, restoranların ışıltısı bile tarihi yapılarının büyüsünü gölgeleyememiş bir şehirdir. Moskova`yı Moskova yapan eserler genel olarak tarihi Kızıl Meydan`da bulunur. Bakmayın adının kızıl olduğuna bu meydanın rengi kızıl olduğundan değil, kızıl rengi, kırmızı ve güzel anlamına geldiği için böyle bir ismi vardır.Kremlin Sarayı: Kızıl Meydan`a gittiğinizde sizi ilk karşılayacak olan Kremlin Sarayı olacaktır. Uzun kubbeleri ve bu sarayın içinde bulunan kiliseleri, sarayın etrafını çevreleyen surları ile Moskova`da ilk görülecek yerler arasındadır.Saint-Basile Katedrali: Kremlin Sarayı`nın ardından sizi bekleyen bir diğer şaheser ise Saint-Basile Katedrali`dir. 8 tane kulesi, kulelerin büyüklü küçüklü dizaynı ve bu kulelerin hepsinin ayrı ismi ve ayrı ayrı yapılış nedeninin olması ile ilgi çekici bir yapıdır. Yapımında kullanılan çinilerin farklı renkleri en yüksek kubbesinin altın kaplama görüntüsü ile gece ışıklandırıldığında, masallar diyarına benzeyen görüntüsüyle hayran kalacağınız bir yapı.Moskova`yı tepeden seyretmek için, Poklonnoya ve Lenin tepelerine çıkabilirsiniz. Buradan kuşbakışı Moskova`yı seyredebilirsiniz. Ya da nehir turuyla Moskova`nın bütün güzelliklerine hayran kalabilirsiniz. Rus lider Lenin`in Mozolesini görebilir, Gorki Parkı`nda yapılan buzdan heykelleri hayretle seyredebilir, sokaklarında gezerken göreceğiniz birçok katedral, müze, tiyatro, sanata dair olan birçok yapı ve hatta en sıradan görünen evlerin bile büyüleyici atmosferinde, Moskova`nın soğuğunu bile unutabilirsiniz


ŞEHİR:
ST PETERSBURG : St. Petersburg her köşesinden tarih fışkıran bir şehir, her caddesinde bir heykel, her sokağında tarihi bir bina görebileceğiniz bu yer, evet soğuk! evet karlar ülkesi ama her güzel şeyin bir bedeli yok mudur? İşte bu bedellerin en keyiflisini St. Petersburg`da yaşayacaksınız. Gezdikçe gördükçe bu soğuğa zamanla aldırmadan bütün bir şehri keşfetmek isteyeceksiniz. St Petersburg ya da eski adıyla Leningrad, Rusya`nın liman şehridir. Finlandiya körfezine dökülen Neva deltasının üzerinde 42 ada üzerine kurulan şehirde en etkileyici olan iki yakayı birbirine bağlayan sayısız köprüleri olsa gerek. Bu köprüler bir kıyıdan öbürüne geçiş sağlamanın dışına çoktan çıkmış köprülerdir. Uzaktan, köprülerin görünüşleri mi? Köprülerin üzerinden gördüğünüz, Petersburg manzarası mı?Hangisinin daha etkileyici olduğuna karara veremezsiniz. Haziran ayı sonlarında başlayan ve günün kararmaya başladığı saatlerde, yaklaşık iki saat süren alacakaranlığı ile yaşayacağınız görüntü; Petersburg’un meşhur “Beyaz Geceleri”... St. Petersburg ünlü yapan o kadar çok neden var ki. Bunların en başında geçmiş yıllara ve bir çok olaylara tanıklık etmiş olan mimari eserlerdir. Hermitage Müzesi: Kışlık Saray, Küçük Hermitaj, Büyük Hermitaj ve Hermitaj Tiyatrosu ile beş binadan oluşan müze, dünyada en çok dikkat çeken müzelerden biridir. Müzede Leonardo Da Vinci, Michelangelo gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini görmeniz mümkün. Ayrıca müzede 3.000 üzerinde eser bulunmaktadır. Müzenin içindeki eserler kadar, dış güzelliğiyle de etkileyicidir. Dış mimarisi bahçe düzeni ve kapı girişlerinde bulunan heykelleriyle de etkileyici bir müzedir.Rus Müzesi: Bu müzede sadece Rus sanatçıların eserleri sergileniyor. Dünyanın en geniş binalarından biri olan bu bina, Rusların sanata ne kadar düşkün olduklarının bir simgesidir adeta... St. Petersburg da Kazan Katedrali, Aziz İsaak Katedrali, Yeniden Diriliş Katedrali gibi birçok katedralin içinde, bu saydıklarımız sadece birkaçıdır. Katedraller dış görünüş olarak Kızıl Meydan`da bulunan katedrallerden esinlenerek yapılmıştır. Ancak ne kadar birbirine benziyor olsa da bütün yapıların geçmişe ait birer hikayelerinin olması, ve bu hikayeleri yapıları görerek dinleyebiliyor olmak büyük bir keyif olacaktır.Petersburg şehri “onlar ölmedi kalbimizde yaşıyor” dedikleri ve Petersburg’u meşhurlaştıran dünyaca ünlü eserleri ile Puşkin ve Dostoyevski gibi sanatçıların, eserlerine ilham veren sokakları ve yaşadıkları evlerini şu anda birer müze haline çevirmiştir. Bu müzelerde ünü sanatçıların kişisel eşyalarından, el yazması eserlerine kadar bir çok eseri gözler önüne sermekten hiç çekinmemişlerdir.Petersburg’un bütün ihtişamına kapılmak için kesinlikle botla bir nehir turu yapmalısınız. Bu nehir turunda göreceğiniz kanallar, sayısız köprüler, şehrin binalarının etkileyici görüntüsü eşliğinde bir kez de kendi gözlerinizle görün. O zaman, neden bu şehrin adını etrafınızdaki insanlardan bu kadar sık bir şekilde duyduğunuzu anlayacaksınız.

PARA BİRİMİ : Ruble (RUB)

SAAT FARKI : 1 saat ileriRUSYA DA ULAŞIM : Rusya`da bir şehirden bir şehre ulaşım için tren, otobüs ve uçak seçeneklerini kullanabilirsiniz. Karayolu seçeneğiniz için ise, kendi arabanızla ya da şirketlerden kiralayabileceğiniz arabalarla seyahat edebilirsiniz. Tren yolculuğu Rusya`da çok tercih edilen bir ulaşım yoludur. Şehirlerarası yolculukların haricinde Rusya`dan başka ülkelere ulaşım için ilk tercihiniz tren olabilir. Uçakla ulaşım için ise başkent Moskova da bulunan 4 havaalanından diğer büyük şehirlere seferler yapılmaktadır.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM : Rusya`da şehir içinde ulaşım için genel olarak toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca takside rahatlıkla bulabileceğiniz ulaşım seçeneklerden biridir. Özel otomobillerde, elinizi kaldırıp durduğunuzda sizi belli ücretler karşılığında gideceğiniz yere götürebilir. Dünyanın en iyi metro sistemlerinden birinin Rusya`da olduğunu söylemek herhalde Rusya`da ulaşım için kullanacağınız ilk seçenek için büyük bir ipucu olacaktır.

TELEFON : Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası Cep telefonlar çalışmaktadır Türk büyükelçiliği : Moscow ( Moskova ) Adres:7. ROSTOVSKIY PEREULOK 12 MOSCOW Telefon:( 7-095 ) 246 00 09 - 246 00 10 - 246 19 89 Faks:( 7-095 ) 245 63 48 - 245 65 02 Telefon kodu : 7 (Moscova:095, St. Petersburg: 812, Kazan: 8432 ) Ambulans : 020/555-55-55 Polis : 900

YEME & İÇME : Rusya, genel anlamda yemek kültürü olarak Gürcü ve Ermeni mutfaklarından esinlenmiştir. Av eti ve deniz ürünlerine düşkünlüğü ile bilinen Ruslar, havyar, lakerda gibi deniz ürünlerini sofralarından eksik etmezler. Ancak yemeklerine lezzet veren, ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan değişik lezzetlerdeki baharatlardır. Anason, dereotu, soğan, tarçın, karabiber gibi çeşitli baharatları, yemeklerinin içine katmalarıyla da farklı tatlar ortaya çıkartmışlardır.Rusya`nın iki özel tadı havyar ve votka... Tatlı, limonlu, sert votkalar en meşhur olanlarıdır. Havyar; dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtasından elde edilmektedir. Ve Rusya`da birçok havyar çeşidini bulmanız mümkün. Taze havyar yani Malossol ve Beluga gibi çok nadir bulunan havyar çeşitlerinin tadına Rusya`da bakmalısınız. “Birinciki” adı verilen krepin içine sarılarak yenen kırmızı havyar ise Rusya da tadına bakacağınız bir diğer lezzettir. Başkent Moskova`da şehir merkezinde rahatlıkla bulabileceğiniz, Rus mutfağına özel olan yemeklerin dışında, dünya mutfaklarına ait olan yemekleri de bulabilirsiniz. Russkoe Bistro Rusya`nın fast food zinciri olan bu mekanda aperatif bir şeyler atıştırabilirsiniz. Kızıl Meydan`da bulabileceğiniz lüks restoranlarda keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.St. Petersburg da ise, Rus yemeklerinin tadına bakıp aynı zamanda eğleneceğiniz bir mekan; Saint Petersburg tur. Ayrıca bir kahve içmek için özel bir yer arıyorsanız, Puşkin gibi birçok ünlü sanatçının uğrak yeri olan “Edebiyatçılar Kahvesi” tam aradığınız yer olabilir.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ : Rusya`da alışveriş yapabileceğiniz birçok mağaza bulabilmeniz mümkün. Dünyaca ünlü markalar son yıllarda, Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere Rusya’nın bütün şehirlerinde, en lüks mağazalarının birer şubelerini açmıştırlar. Özellikle Moskova da trafiğe kapalı olan “Ulista Arbat” caddesi bu konuda tam aradığınız yer, Rusya`nın simgesi olan matruşkayı ise, sokak satıcılarından tutunda en lüks mağazalarda bile bulabilirsiniz. Alışveriş için Rusya`ya özel bir diğer şey ise; GUM (Evrensel Devlet Mağazaları) adı altında bulunan kapalı çarşı tadında olan alışveriş mekanıdır. Burada takılar, saatler, oyuncaklar gibi birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz.Rusya sanata değer veren bir millet olduğu için, Rus halkı el sanatlarını da yıllarca yaşatmayı başarmışlardır. Matruşkalar, tahta boyamacılığı, el işi boyama aksesuarlar, mineli takılar, semaverler, ahşap oyuncaklar ülkede oyunu çok sevilen satranç takımları, Paleh kutuları adı verilen; üzerine boyama sanatı ile yapılmış kutular, alabileceğiniz ürünlerden bir kaçıdır sadece.St Petersburg dan alabileceğiniz en özel şey Rus porselenleri olmalıdır. Dünyaca ünlü olan bu porselenleri, kraliyet saraylarında görebilirsiniz. Lomonosov Porselen Fabrikası Petersbug da bulunuyor ve bu fabrikanın satış mağazasında, bir çok güzel ve özel Rus porselenleri almanız mümkün.

EGLENCE : Rusya`da eğlence büyük şehirlerinde dolu dizgin yaşanır. İlk olarak Moskova`yı örnek verebiliriz. Kızıl Meydan ve çevresinde bulunan bir çok bar, restoran ve gece kulübünde eğlence anlayışınıza dair güzel mekanlar bulabilirsiniz. Eğlence hayatlarının bu kadar gelişmiş olmasının belki de votkanın kenti olmasının da büyük bir etkisi vardır.Rusya`da eğlence sadece barlarla sınırlı değil. Bir çok kültürel aktivite sayesinde çok eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Dünyaca ünlü Rus Sirkinde ya da balesinde, konser salonlarında verilen birçok konser eşliğinde ya da tiyatrolarında güzel saatler geçirebilirsiniz. Tiyatro ya da konser salonlarının girişinde, göreceğiniz ufak çocuklar sizi şaşırtmasın, Ruslar daha küçük yaştan çocuklarına sanatı aşılamaya çalışan bir millet. Özendirici değil mi?


Kaynak : http://www.tatilyolu.net/
Bilgi ve Rusya Rezervasyonları için
0212 258 66 07 - Miletos Turizm

Hiç yorum yok: