10 Ağustos 2008 Pazar

Ülkeler Rehberi - Peru Gezi ve Tatil Rehberi

PERU HAKKINDA

NÜFUSU: 27.968.000 Kişi En kalabalık 41. ülkedir . Nüfûsun % 73’ü şehirlerde yaşar. Ülkedeki etnik gruplar arasında çoğunluğu teşkil eden Kızılderililer, nüfûsun % 45’ini ihtiva ederler. Nüfûsun % 40’ ına yakın bir bölümü melezdir. Geri kalanını ise Zenciler ve Asyalı gruplar meydana getirir. Beyaz nüfûsun büyük bir bölümü İspanyol asıllıdır.
BAŞKENTİ: Lima
BAŞLICA ŞEHİRLER: Arequipa, Trujillo, İquitos, Cuzco ve HuancayoİKLİM: Doğuda tropikal, batıda kuru çöl iklimi hakimdir, Andlarda ılımandan çok soğuğa iklim değişikliği görülür.İDARİ ŞEKLİ: Başkanlık Tipi CumhuriyetDİN: Peru halkının yaklaşık % 90 ı katoliktir. Katolik hristiyan gelenekler, hristiyanlık öncesi devrin eski gelenekleri ile karışmıştır (Syncretizm). Bu durum özellikle dini bayramlarda kendini gösterir.DİL: İspanyolca (resmi), Quechua yerli dili (resmi), Aymara
COĞRAFİKONUM: Güney Amerika`nın batısında, Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında, Şili ile Ekvator arasında yer alır.Lima: Lima, bir Güney Amerika ülkesi olan Peru`nun başkentidir. Büyük Okyanus kıyısında bir liman olan Callao`dan 12 km içeride, rimac nehri üzerinde kurulmuştur. Peru`nun siyaset ,endüstri ve bilim merkezi olan lima krallar`ın şehri olarak tanımlanmıştır çünkü bu şehrin kurulacağı yer Peru`da her yıl kutlanan 06 Ocak Krallar Şenliği sırasında belirlenmiştir.Lima`daki İlginç yerlerden birisi San Francisco manastırı. Bu manastır altında 1800`lü yıllarda kulanılan şehir mezarlığı var. Yaklaşık 100,000 iskelet bulunduğunu tahmin ediyorlar. Ayrıca İspanyol talanından arta kalan altınların sergilendiği aynı zamanda bir kilise olan Altın Müzesi`de görülmesi gereken yerlerden biri. Kilise ihtişamını ve görkemini artırmak adına bugün dahi restorasyonunu gerçek altın kullanarak yaptırıyor. Restorasyonun sponsorunun ise Avrupa menşeli bir banka olması ise ayrı bir ilginç konu.Lima Ulusal Müzesinde, İnka öncesi ve sonrası tüm Peru uygarlıklarını görmek mümkün. İnkalar öncesi yaşamış olan Muche adlı bir uygarlığa ait eserler ilginç. Abartılı erotik figürler yanında, hastasını muayene eden doktor büyücü tasvir edilmiş. Nasca`da daha sonra göreceğimiz yeryüzüne yapılmış olan figürler kalıntıların üzerine daha o dönemlerde resmedilmiş. Yine İnka`lardan kalan dokumalar ve daha eski uygarlıklardan kalan mumyalar oldukça enteresan.Peru`yu gezerek nasıl bütün Güney Amerika`yı gezmiş gibi oluyorsanız, And Dağları`nda yaptığınız bir tren yolculuğuyla da tüm Peru tecrübesini yaşamış gibi hissediyorsunuz.PARA BİRİMİ: Nuevo sol
(PEN)SAAT FARKI: 7 saat geri
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM : Yagışsız bir mevsim olması sebebiyle yüksek sezon olarak kabul edilen Temmuz-Ekim arası donemde uçaklarda yer bulmanın güçtür. Havaalanından şehre ulaşım oldukça pahalıdır. Ülke yoğun bir karayolu ağı ile iyi bir şekilde örülmüş olsa da, en önemli trafik rotalarının kör noktalarında kalan yolların çoğu asfalt değildir. TELEFON: Ulke kodu : 977Katmandu Tribhuv. Havalimanı : 1 471 933Polis : 122Turist Ofisi : 392 20 36Ambulans : 122Cep telefonları calışmaktadır.
YEME & İÇME: Peru mutfağı tam anlamıyla çok yönlü olarak kabul edilir. Sahil, plato ve yağmur ormanları arasındaki coğrafi farklılıklar ve buna bağlı Peru`nun Pre-Kolombiyan sakinlerinin beslenme gelenekleri, İspanyol istilacıların kısmen Araplar`dan etkileniş mutfaklarıyla birleşir. 19. yüzyılın ortalarında Çinli göçmenler dolayısıyla, özel bir Çin-Peru mutfağı oluşur (Chifa). Siyah kölelerden Afrika elementleri de Peru mutfağına getirilir.Tipik yemekleri şunlardır.Ceviche (taze çiğ balık veya deniz ürünlerinden bir yemek. Ender olarak etten yapılarak, limon suyu ve ekşi soğan ile marine edilerek servis yapılır.) Anticucho (şişte ızgara sığır kalbi) Arroz con Pollo (tavuklu pilav) ve Arroz con Pato (ördekli pilav) Ají de gallina (hafif acılı, kremli Chili-soslu tavuk eti) Rocoto Relleno (sığır eti ile doldurulumuş paprika biberi) Estofado ( et, patates, mısır ve havuç ile yapılan acı peynir-paprika soslu güveç.) Papa a la huancaina (acılı peynir soslu patates dilimleri) Carapulcra (kurutulmuş patates ve etten güveç) Albondigas (et topları) Pachamanca (Quechua „güveç“, toprak güveçte hazırlanmış et ve sebze) Chicharrón de Chancho (kalın yağ derisi olan kavrulmuş domuz eti) Lomo Saltado (soğan ve paprika ile kızartılmış sığır dilimleri ) Chupe de Camarones (karides, patates ve sebzeli çorba) Sopa a la Criolla (ülkeye özgü et parçalı makarna çorbası) Tacacho (domuz yağı ve haşlanmış muzdan yapılmış köfte) Choclo con queso (haşlanmış, peynirli mısır koçanı) Cuy Chactado (kızartılmış hintdomuzu) Peru`nun en ünlü alkollü içkisi Pisco bir brendi olup, Pisco Sour ve Perú Libre gibi kokteyllerin ana malzemesidir. Peru`da diğer sevilen içkiler Chicha, Chicha Morada ve Inca Kola`dır.

ALIŞVERİŞ: Peru tüm G. Amerika ülkeleri içinde insana en çok alişveriş yapma hissi veren ülke.Mesela Urubamba nehrini en keyifli izleyebileceğiniz noktada yer olan Pisaq kasabası çok ucuz ve orijinal bir pazara sahip.Gunluk turlarin donus yolunda mola verdigi, çoklu saç örgülü kızlarıyla ünlü ve Inkalarca “gokkusaginin doğum” yeri olarak kabul edilen Chinchero kasabası Lama yününden ürünleri satın almak için size teklif edilenin yarısını ödemek koşuluyla çok uygun.
EĞLENCE : Peru`yu gezerek nasıl bütün Güney Amerika`yı gezmiş gibi oluyorsunuz. Pencereden gördüğünüz, tarlada çalışan ya da çamaşır yıkayan kadınlar, futbol oynayan çocuklar, zirveleri bulutlarla kaplı yemyeşil dağlar, size farklı bir Peru macerası yaşatıyor. Nostaljik gezilerin en önemli duraklarından biri olan Peru’da uygarlıkları inceleyebilir, arkeoloji ve antropoloji müzelerini gezebilir ya da tercihinizi heyecandan yana kullanıp Yağmur Ormanları’na gidebilirsiniz. Peru’daki dağlarda trekking veya safari yapmanız da mümkün. Bir coğrafya olarak Peru’dan bahsetmek çok cazip olmasa da beni yıllardır büyüleyen, henüz bir kaç yüzyıl önceki kıyım nedeniyle şimdi soyu tükenme noktasında olan Inkalara ve kültürlerine yakın olmak, yemeklerini tatmak, ancak günümüz teknolojileriyle akıl edilebilecek uygulamalarına şaşırarak tanıklık etmek, Cusco’nun kısa sürede ciğerlerinizi tüketen havasına uyum sağlamak üzere tadından hiç hoşlanmayacağınız fakat kültürünüze ait olmadığı için ilginç bulup deneyeceğiniz coca bitkisini çiğnemek, flütlerden çıkan yakıcı Inka ezgilerine, And Dağlarının eteklerindeki etnik doğal hayata ve en önemlisi de esrarengiz Inka Yolu’na tanıklık etmek üzere bu toprakları keşfetmenizi öneriyorum.
Kaynak : www.tatilyolu.net

Hiç yorum yok: